Campanya “Implica’t”: prevenció dels trastorns de la conducta alimentària

Aquest matí, la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària, liderada per l’Agència Catalana del Consum i l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia, han presentat la campanya “Implica’t: ingredients per a un creixement saludable i feliç”, l’objectiu de la qual és apropar a les famílies amb infants i adolescents les principals recomanacions per prevenir els trastorns de la conducta alimentària.

Davant d’un auditori de prop d’un centenar de professionals de diversos sectors del món assistencial i de la salut, la directora de l’Agència Catalana del Consum, Beth Abad, acompanyada de la directora de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB), Sara Bujalance, ha presentat la campanya de sensibilització “Implica’t“, emmarcada en els treball monogràfics “Anorèxia i Família” de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns Alimentaris, que lidera l’agència.

Aquesta campanya té com a objectiu incidir en el paper d’agent preventiu que juguen les famílies davant de trastorns com l’anorèxia i la bulímia. En aquest sentit, la directora de l’ACC ha volgut posar en valor la implicació i compromís del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’agència, en la lluita contra els TCA. Segons Abad, “hem esmerçat esforços per modificar el Codi de Consum que ens ha permès dotar-nos d’una eina legal per perseguir i castigar els continguts que fan apologia d’aquest tipus de trastorns a internet”. Així mateix, ha explicat que des de l’aprovació de la normativa, el març passat, s’han presentat 12 denúncies contra blogs que incitaven a aquest tipus de conductes, de les quals 9 han finalitzat amb la retirada per part de les empreses.

La directora ha destacat que “amb aquestes actuacions, volem ser un exemple per a tots els ciutadans de la Unió Europa” i ha volgut remarcar que “les iniciatives requereixen lideratge però també la complicitat de tots, i és aquesta complicitat, també, la que us demanem per tirar la campanya que avui us presentem”. 

La pedriatra i dietista nutricionista, Laia Asso, del Servei de Maternoinfantil de la Sub-direcció de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública, ha explicat que “la família és la peça clau de l’engranatge dels actors de protecció” i ha fet una crida als professionals assistents per tal que “facin arribar els folletons de la campanya a les famílies” i per a “esdevenir predictors de futurs trastorns”.

Sota el lema “Implica’t, ingredients per un creixement saludable i feliç”, aquesta campanya de sensibilització s’orienta, en un primer nivell a les famílies, i en un segon nivell a tota la societat i s’articula a través de consells i bones pràctiques en tres esferes: “a taula”, “a casa” i “en societat”.

En la presentació, cadascuna de les esferes ha estat analitzada per un expert; la dietista Gemma Salvador, que ha explicat la importància de fer almenys un àpat en família i de respectar al sensació de gana expressada pels infants; la responsable d’Actuacions de Suport a la Família de la Direcció General de Famílies, Elena Boira, que ha destacat la necessitat de treballar l’autoestima de l’infant i de l’educació emocional; i el professor de Psicologia Clínica de la UAB, David Sànchez, que ha abordat els rols que juguen els mitjans de comunicació i la publicitat en la difusió d’un determinat ideal de bellesa i la necessitat de no fer comparacions injustes i d’ajudar a fer una lectura crítica d’aquests missatges publicitaris.

La previsió és que la campanya arribi a uns 2.500 professionals d’arreu de Catalunya.

Link per accedir a la notícia original: http://empresa.gencat.cat/ca/detalls/noticies/20190614-DACC-presentacio-campanya-Implicat