24 març, 2022

ELLA NO ÉS EL TCA

Els seus ulls inquiets em busquen entre el grup de mares. Sé que somriu quan em troba, malgrat la mascareta li tapi els llavis. Hem après a fer-ho amb els ulls.

Aquesta escena em recorda quan era menuda i l’anava a buscar a la llar d’infants. Quan tot era més fàcil i la seva motxilla física i emocional pesava menys. Quan l’únic monstre que l’habitava i havíem de combatre era la por a dormir sola. Quan el menjar no era l’enemic. Ni el mirall ni la roba.

És l’hora de berenar i avui, per fi, pot fer-ho amb nosaltres.

Baixem per l’ascensor perquè de moment encara no li permeten pujar i baixar escales. Coincidim amb una altra noia i la seva mare. I em reconec en la mirada il·lusionada de la mare i en aquell pòsit d’esgotament i tristor que ens acompanya.

Elles entrecreuen una conversa sobre alguna cosa que ha passat a la unitat mentre miren deleroses els mòbils que els acabem de donar.

Quan arribem a baix ens espera la seva germana i l’abraçada és immensa i eterna, com quan tornava de colònies i es retrobaven altre cop. No puc retenir les llàgrimes i deixo que flueixin a raig, com una aixeta que algú ha obert després de dies i dies d’estar tancada.

Passegem pel carrer mentre es posen al dia ja que feia un mes que no es veien. I riuen, i es fan selfies i s’expliquen xafarderies.

Seiem en una cafeteria. Feia mesos que no ho fèiem amb ella. Quan ve el cambrer a demanar-nos què volem el meu cos es tensa de cop, respiro fons i arrenco. Tres cafès amb llet vegetal i tres entrepans petits de formatge. És el que havíem pactat amb ella i la seva psicòloga per poder berenar amb nosaltres. Estalviar-li l’angoixa de triar.

La seva germana la distreu donant-li conversa i jo, un cop feta al comanda, em permeto relaxar-me una mica. Les miro i m’imagino que acabem de sortir del teatre i estem fent un mos abans de tornar cap a casa. Com tantes vegades ho havíem fet abans, fa uns anys. Ignoro el monstre. Ens prohibim, sense dir-nos-ho, parlar de menjar, del pes, de calories, de roba, del cos. I aquest cop funciona.

Gaudeixo veient-la menjar, com quan era petita i provava nous plats. Li encantava tastar nous gustos i textures, no feia cap lleig a res.

Les dos hores ens passen volant. Se’ns queden curtes, com sempre.

I malgrat sabem que hem de deixar-la altre cop a l’hospital i que hi haurà una altra abraçada enorme i infinita i les llàgrimes de les tres i la porta que es tanca i ens separa les vides, sabem també que avui, durant una estona, hem empetitit el monstre i hem pogut veure-la a ella sense la malaltia.

Perquè ella no és el TCA. Ella pateix TCA però és molt més que el trastorn. I cal recordar-nos-ho sovint. Cal no oblidar-ho.