15 desembre, 2023

NADAL 2019

Llums al carrer, l’arbre a casa, retrobaments amb amics, sopars de nadal, el xat de la família organitzant de nou el menjar del 25… i de sobte una frase em transporta en el temps: Nadal de 2019, la meva filla petita es nega a celebrar el nadal sense la seva germana. Nosaltres només podem somriure cada dia de 17 a 19 hores, quan podem estar junts durant l’horari de visita de l’hospital on ella lluita des de fa setmanes. Aquestes estones en família són el nostre nadal.

Va prendre ella la decisió, es va veure malament, sabia que necessitava ingressar, això hauria de fer-nos sentir millor, hauria de reconfortar, esperançar… i, no obstant això, només sento tristesa per una infància robada. Nadal amb 12 anys lluitant contra la malaltia.

No puc dir que fossin un nadal feliç, però sí que vam estar els quatre més units que mai. Agraeixo a la meva filla petita la seva negació a anar a qualsevol celebració familiar sense la seva germana, ens adaptem als seus horaris de visita, vam fer un nadal a la nostra manera amb l’esperança que vindrien millors.

Record amb especial tristesa la nit de cap d’any, preparem per a ella 12 notes d’afecte, d’admiració i de força perquè llegís aquella nit que no podríem estar junts. D’aquell nadal va néixer unió i força per a lluitar contra el monstre i per a vèncer-lo algun temps després.

Vull dir a totes les famílies que estiguin passant pel mateix, que van ser nadal trist, però que van arribar el següent nadal i l’abracem, a ella, a la nostra filla recuperada, sana i feliç.

Vull dir que és possible, que és dur sempre i especialment en aquestes dates però que la recuperació és possible. Que ho hem viscut i que us ho asseguro. No deixeu de lluitar, de confiar en els metges, en les decisions més dures, perquè gràcies a elles us escric avui aquestes paraules.

El nadal ens emboliquen com un remolí d’emocions. Parem, prenguem consciència de les famílies que no ho viuran igual, i si tenim l’oportunitat, estiguem al seu costat, de la forma que necessitin, respectem el seu dolor. També en aquestes dates.

Imma Abad.