12 gener, 2024

PARLEM MÉS D’AMOR PROPI I MENYS DE CULPA

Principis de Gener. Dies de fred que acompanyen tornar a la rutina. Dies de tornar a la feina després de les festes amb aquell gust agredolç de les ganes de tornar als hàbits del dia a dia i l’enyorança dels dies de calma amb família. Dies de propòsits i de resolucions perquè aquest any sigui millor. I en aquest context en què sembla que haguem d’arreglar el que no hem fet durant mesos, surten als mitjans i entre converses a la màquina de cafè temes com “ estic a dieta “ i “estic fent x per compensar els àpats nadalencs”. Encara em sorprèn com al 2024 encara siguin tant habituals aquest tipus de converses. Com encara els mitjans busquin el “click” fàcil amb dietes milagroses. I m’esgarrifa que això sigui l’habitual, el comú, l’acceptat. Que es perpetuï la pressió estètica i la gordofobia sobre la diversitat corporal i fomentar l’autoestima. Que encara s’utilitzi la paraula “compensar” a la lleugera i tant associada amb una culpa submergida en tants anuncis. Quan els mitjans aprendran a parlar d’amor pròpi i autoestima i hàbits saludables en comptes de dietes absurdes? Quan ens adonarem que el que és realment important és estar bé amb un mateix sobre qualsevol cosa?

Potser ser familiar duna persona que ha superat un TCA et porta a estar més a la defensiva i ser altament sensible per depèn de quin tipus de contingut. Potser m’esgarrifo al pensar quanta gent vulnerable llegirà aquestes notícies i es sentirà malament amb un mateix. Potser busco una Utopia en un món capitalista i patriarcal. Però us convido aquests dies que quan sentiu aquests comentaris reivindiqueu l’amor propi, la diversitat corporal i l’autoestima. Us convido a cuidar-vos i si us sentiu vulnerables demanar als vostres que us acullin i us abracin en aquests dies difícils després de festes.

Cuideu-vos molt, que estimar-vos sempre serà la millor recompensa.

 

Marta Vilademunt.