23 desembre, 2022

MALA COMPANYIA A LA NOSTRA TAULA DE NADAL

Aquest ja serà el segon Nadal que compartim taula amb un acompanyant que no hem convidat. Un convidat bastant més insuportable que el cunyat graciós o la tieta inoportuna. La diferència és que aquest any (tant tu com la teva família) tenim més recursos per ignorar-lo.

Les festes de Nadal per a una persona amb un TCA són un calvari, i per la família també. Sort en tenim de les pautes que ens donen des de l’hospital on estàs ingressada. Adaptarem tot el que haguem d’adaptar, serem menys a taula, però compartirem els àpats en família, farem cagar el tió i gaudirem de la companyia de les persones que estimem i ens estimen…

Perquè, al capdavall, el Nadal anava d’això, oi? De tornar a casa, d’estar amb els teus, de cantar i riure i jocs de taula. D’arreglar el mon a la sobretaula, de donar i rebre regals, caliu i abraçades. I d’això en tindrem a cabassos, ja ho tenim tot a punt.

Malauradament, sabem que vindràs amb aquest maleït company que ningú desitja i que se t’aferra com una paparra (ben bé és un paràsit). Un company que no li cau bé a ningú, el que enlloc de desitjar-te unes bones festes i un millor 2023, et diu que no vals la pena, que no ets suficient… No li farem ni cas, a la nostra taula no l’ha convidat ningú, si vol venir, que sàpiga que ningú li donarà conversa, que el menystindrem i, si apareix, trobarem els mecanismes de fer-lo fora.

De vegades m’imagino l’anorèxia com un nòvio tòxic, d’aquells que diuen coses com “no et posis aquesta faldilla”, “no surtis amb els teus amics”, “no mengis això”, “no diguis allò”. És ben bé com el Grinch del Nadal. I és que, tal com jo ho veig, tenir anorèxia no és només restringir el menjar, és també restringir la vida. Crec que tu també ho estàs veient, però encara no has pogut deixar-lo definitivament; estàs fent grans esforços, ho aconseguiràs! Mentrestant, aquí ens tens, per fer-te costat, per acompanyar-te i gaudir més que mai d’unes festes que passaràs a casa, amb els teus. Estem tant contents de passar-les amb tu!

El que sí que et demanem és una cosa: si alguna cosa no va bé, si tens algun malestar, el que sigui: parla, explica’ns-ho. Tots volem ajudar-te i tots t’ajudarem, però si ens expliques com fer-ho, t’ajudem millor, t’ajudem més.

 

Molt Bon Nadal per a tu i tots els qui esteu superant un Trastorn de la Conducta Alimentària.

El meu desig per al 2023 és que deixeu la malaltia enrere i gaudiu d’una vida sense restriccions.

 

Imma.